Programma

Vrijdag 29 september

Kleur en kleding maken de vrouw; een interactieve lezing van imagocoach Marianne Kremer uit Finsterwolde. Marianne neemt u mee van de historische kleding waarvan voorbeelden in de tentoonstelling te vinden zijn, naar uw eigen uitstraling in de toekomst. Ze geeft direct toepasbare tips om er met kleur en kleding stralend uit te zien.

Tijd: 14:30

Toegang € 5,00

 


Vrijdag 6 oktober 2017

 Een Groninger pastorie in de storm; het verhaal van de pastorie in Nieuw Beerta in oorlogstijd liefdevol opgetekend door mevrouw Ader-Appels. Na de oorlog zette zij het pastorale werk voort. Haar zoon Erik Ader vertel over haar en haar betekenis in het leven van de Oldambtsters. Een presentatie met foto’s uit het familiealbum.

Tijd: 14:30

Toegang € 5,00

 


Vrijdag 13 oktober 2017

 Laurence Dufour de eerste domina in het Oldambt; in 1937 kreeg de Lutherse kerk in Winschoten na 15 jaar weer een predikant. Dit was de eerste keer dat een vrouw in dienst trad van een Oldambtster kerkelijke gemeente. Laurence was in meer opzichten de eerste geweest in haar leven. In deze lezing vertelt Marianne Kruijswijk over haar onderzoek naar Laurence Dufour, haar leven en betekenis voor de Winschoter Lutherse kerk.

Tijd: 14:30

Toegang € 5,00

 


Vrijdag 20 oktober 2017

Aan tafel met Anna Manden; Anna Manden werd geboren in Termunten. Ze studeerde in Groningen en verhuisde daarna naar Den Haag. Daar werd ze directrice van de nieuwe kookschool. Jaar in, jaar uit vroegen haar leerlingen haar of ze een kookboek kon uitgeven. Na lang aarzelen deed de Oldambtster directrice dit. De Smaak van Groningen verzorgt een drie gangen diner uit Anna’s kookboek. U dineert in de tentoonstelling en tussen de gangen door krijgt korte lezingen en een voorstelling van Jur Roelofs; Wat wil die vrouw

Ontvangst vanaf 17:30

Kosten diner: € 35,00

Graag vooraf aanmelden.

 


Zaterdag (!) 28 oktober 2017

Het leven van Aletta Jacobs; een van de boegbeelden van de emancipatie in Nederland. Ze was de eerste vrouw aan de universiteit en de eerste vrouwelijke dokter. Toen ze haar kiesrecht aanvroeg, werd ze afgewezen omdat ze een vrouw was. Daarmee begon een jarenlange strijd om het vrouwenkiesrecht. Inge de Wilde spreekt over het leven van Aletta Jacobs en haar man Carel Gerritsen.

Tijd: 14:30

Toegang € 5,00


Vrijdag 3 november 2017

Kapiteinsvrouwen aan boord

Het verhaal van de 19de eeuwse Veenkoloniale Zeevaart is zeer bijzonder en bij weinigen bekend. Het lijkt vergeten dat in het midden van de 19e eeuw meer dan 50% van de Nederlandse vloot uit de Groninger Veenkoloniën kwam. De bijzondere rol die de kapiteinsvrouwen speelden is zelfs uitzonderlijk. De vrouw stond letterlijk haar mannetje. Hendrik Hachmer, directeur van het Veenkoloniaal Museum, houdt een lezing vol bijzondere verhalen en anekdotes over het leven van vrouwen aan boord.

Tijd: 14:30 uur

Toegang; € 5,00


Vrijdag 10 november 2017

Fieke Gosselaar, dichteres uit het Oldambt

Schrijfster Fieke Gosselaar heeft een groot deel van haar leven doorgebracht in het Oldambt. Zij vertelt over haar leven aan de hand van haar gedichten en neemt ons mee het land op. Daarbij geeft ze ons een inkijkje in het schrijfproces.

Tijd: 14:30 uur

Toegang: € 5,00

Reacties plaatsen is niet mogelijk.