Programma

Slotmanifestatie

Zaterdag 16 december van 13:00 tot 17:00 uur sluiten we de tentoonstelling Oldambtster Vrouwen met allerlei extra activiteiten.

  • 14:00-16:00 uurProeverij uit Grootmoeders tijd van de Smaak van Groningen. De geselecteerde gerechten zeggen allemaal iets over de keuken van het eind van de 19e eeuw: over koken in de winter, over niks weggooien, over koken uit de inmaak. De proeverij kost 5,00 inclusief een receptenboekje met extra informatie over grootmoeders keuken.
  • Hele middagPop-uptentoonstelling van de Groninger Archieven. De oudste akten van de vrouw van Ennemaborg, gerechtelijke stukken van de heksenprocessen, stukken uit het archief van de Lutherse kerk uit Winschoten en inschrijvingen bij de Groningse Universiteit van onder meer Anna Post en Aletta Jacobs.
  • 13:15 / 14:14 / 15:15 uur – Film Het Groninger Adiovisueel Archief heeft voor onze slotmanifestatie een film samengesteld van en over vrouwen. De film zal een aantal keren vertoond worden met een inleiding van Eliza Smidt van de Groninger Archieven.
  • 14:30 uur – Stadswandeling De Winschoter stadgidsen leiden ons langs punten uit de vrouwengeschiedenis van Winschoten, vooral plekken waar vrouwen winkeltjes hadden.
  • Hele middag Een fototentoonstelling over het huishouden en huishoudscholen.
  • Hele middag – Openstelling van de collectie van Oud Winschoten.

 

Om 16:00 uur  is de officiële afsluiting

met de prestentatie van het tweede tijdschrift van de tentoonstelling. Dit tweede exemplaar bevat verhalen en objecten die door bezoekers zijn ingebracht.

Vrijdag 29 september

Kleur en kleding maken de vrouw; een interactieve lezing van imagocoach Marianne Kremer uit Finsterwolde. Marianne neemt u mee van de historische kleding waarvan voorbeelden in de tentoonstelling te vinden zijn, naar uw eigen uitstraling in de toekomst. Ze geeft direct toepasbare tips om er met kleur en kleding stralend uit te zien.

Tijd: 14:30

Toegang € 5,00

 


Vrijdag 6 oktober 2017

 Een Groninger pastorie in de storm; het verhaal van de pastorie in Nieuw Beerta in oorlogstijd liefdevol opgetekend door mevrouw Ader-Appels. Na de oorlog zette zij het pastorale werk voort. Haar zoon Erik Ader vertel over haar en haar betekenis in het leven van de Oldambtsters. Een presentatie met foto’s uit het familiealbum.

Tijd: 14:30

Toegang € 5,00

 


Vrijdag 13 oktober 2017

 Laurence Dufour de eerste domina in het Oldambt; in 1937 kreeg de Lutherse kerk in Winschoten na 15 jaar weer een predikant. Dit was de eerste keer dat een vrouw in dienst trad van een Oldambtster kerkelijke gemeente. Laurence was in meer opzichten de eerste geweest in haar leven. In deze lezing vertelt Marianne Kruijswijk over haar onderzoek naar Laurence Dufour, haar leven en betekenis voor de Winschoter Lutherse kerk.

Tijd: 14:30

Toegang € 5,00

 


Vrijdag 20 oktober 2017

Aan tafel met Anna Manden; Anna Manden werd geboren in Termunten. Ze studeerde in Groningen en verhuisde daarna naar Den Haag. Daar werd ze directrice van de nieuwe kookschool. Jaar in, jaar uit vroegen haar leerlingen haar of ze een kookboek kon uitgeven. Na lang aarzelen deed de Oldambtster directrice dit. De Smaak van Groningen verzorgt een drie gangen diner uit Anna’s kookboek. U dineert in de tentoonstelling en tussen de gangen door krijgt korte lezingen en een voorstelling van Jur Roelofs; Wat wil die vrouw

Ontvangst vanaf 17:30

Kosten diner: € 35,00

Graag vooraf aanmelden.

 


Zaterdag (!) 28 oktober 2017 (geannuleerd)

Het leven van Aletta Jacobs; een van de boegbeelden van de emancipatie in Nederland. Ze was de eerste vrouw aan de universiteit en de eerste vrouwelijke dokter. Toen ze haar kiesrecht aanvroeg, werd ze afgewezen omdat ze een vrouw was. Daarmee begon een jarenlange strijd om het vrouwenkiesrecht. Inge de Wilde spreekt over het leven van Aletta Jacobs en haar man Carel Gerritsen.

Tijd: 14:30

Toegang € 5,00


Vrijdag 3 november 2017

Kapiteinsvrouwen aan boord

Het verhaal van de 19de eeuwse Veenkoloniale Zeevaart is zeer bijzonder en bij weinigen bekend. Het lijkt vergeten dat in het midden van de 19e eeuw meer dan 50% van de Nederlandse vloot uit de Groninger Veenkoloniën kwam. De bijzondere rol die de kapiteinsvrouwen speelden is zelfs uitzonderlijk. De vrouw stond letterlijk haar mannetje. Hendrik Hachmer, directeur van het Veenkoloniaal Museum, houdt een lezing vol bijzondere verhalen en anekdotes over het leven van vrouwen aan boord.

Tijd: 14:30 uur

Toegang; € 5,00


Vrijdag 10 november 2017

Fieke Gosselaar, dichteres uit het Oldambt

Schrijfster Fieke Gosselaar heeft een groot deel van haar leven doorgebracht in het Oldambt. Zij vertelt over haar leven aan de hand van haar gedichten en neemt ons mee het land op. Daarbij geeft ze ons een inkijkje in het schrijfproces.

Tijd: 14:30 uur

Toegang: € 5,00


17 & 18 november 

Inzamelactie voor Terre des Hommes

Gedwongen tot (webcam)seks, uitgehuwelijkt aan een veel oudere man, werk als huisslaaf; het overkomt jonge meisjes over de hele wereld. Terre des Hommes zet zich al jaren in voor de bescherming van deze meisjes.

In het kader van de tentoonstelling Oldambtster Vrouwen organiseert het CHC Oldambt op vrijdag- en zaterdagmiddag 17 en 18 november een inzameling voor Terre des Hommes. Er is de mogelijkheid om, o.a. met een virtuele ervaring van het leven van een kindslaaf, kennis te maken met het werk van Terre des Hommes.

Terre des Hommes Groningen verkoopt eerste klas tweede hands spullen in een winkel aan de Nieuwe Ebbingestraat 83 in Groningen. Voor deze winkel is de inzameling bedoeld. Hebt u nog kleding, boeken, servies, speelgoed, DVD’s, tassen, schoenen, vazen, klein huisraad, fotolijsten, sieraden, handwerkmaterialen? Kom ze dan op 17 & 18 november tussen 13:00 en 17:00 uur afgeven bij het CHC Oldambt, Johan Modastraat 5 in Winschoten. De koffie staat klaar.


Vrijdag 24 november 

Onderwijzeressen in de 19e eeuw

Vrouwen die zo ongelukkig waren dat ze ‘overschoten’, dat geen man ze wilde hebben, hadden een beperkte beroepskeuze in de negentiende eeuw. Verpleging, huishouding en onderwijs waren haar mogelijkheden. Wat betekende het om als onderwijzeres te werken in die tijd? Greetje Bijl, die promoveerde op onderwijzers- en onderwijzeressenlevens, neemt ons mee naar de klaslokalen en de leven van vrouwen die hun brood verdienden als onderwijzeres.

Tijd: 14:30

Toegang: 5,00


Vrijdag 1 december

Dieveggen, hoeren en heksen

Sinds de appel in het paradijs, is de vrouw de oorzaak van alle kwaad. Ze was een verleidster en tegelijk zelf heel gevoelig voor verleiding door de duivel. Over het algemeen was ze moreel de mindere van de man. De levensverhalen van heksen, hoeren en dieveggen in deze lezing laten ons een ander beeld zien. Het is een beeld van armoede, onmacht en vooroordeel waar vrouwen het slachtoffer van werden. Marianne Kruijswijk vertelt deze middag een aantal bijzondere levensverhalen.

Tijd: 14:30

Toegang: 5,00


8 december – De jaren vijftig in vijftig blikken

De gouden jaren heten ze intussen: de jaren vijftig. Carin van de Wal van Museum Het Oude Blik komt over deze periode vertellen. Aan de hand van precies vijftig blikken en andere herkenbare spullen komen de gouden jaren voorbij. Het zal voor velen een feest van herkenning zijn. Carin van de Wal houdt een interactieven lezing. Er is dus ruimte om verhalen te delen en samen de oude herinneringen op te halen die de blikken oproepen.

Tijd: 14:30

Toegang: 5,00


16 december – Slotdag van de tentoonstelling

Na ruim drie maanden sluiten we de tentoonstelling Oldambtster Vrouwen. We maken er een mooie middag van. De Groninger Archieven komt met de originele stukken die in de tentoonstelling worden beschreven. De processtukken van de heks Houwe Eggericks, de originele huwelijksakte van Catharina Wolthers van de Ennemaborg en de inschrijving bij de Groningse Universiteit van Aletta Jacobs. Er is een film van het Groninger Audio Visueel Archief, van en over vrouwen in Groningen. Er is een fotopresentatie over het huishouden en de huishoudschool in vroeger dagen.

De Winschoter Stadsgidsen begeleiden een stadswandeling langs plekken in Winschoten die herinneren aan vrouwengeschiedenis. Er is een proeverij uit het kookboek van Anna Manden (€5,00)

Ter afsluiting wordt de tweede editie van het tijdschrift Oldambtster Vrouwen gepresenteerd. Hierin zijn de nieuwe verhalen opgetekend die zijn voortgekomen uit de tentoonstelling, naast nog nieuwe resultaten van onderzoek.

De middag begint om 13:00 uur en eindigt o 17:00 uur. De presentatie van het tijdschrift begint om 16:00 uur. Toegang is gratis. De proeverij kost 5,00 inclusief de recepten.

Reacties plaatsen is niet mogelijk.