Carillon

“Open je raam voor de klanken van vrijheid en verbinding”

– Winschoter carillon klinkt in bevrijdingsestafette – 

Het coronavirus legt dit voorjaar het culturele leven in Nederland stil. Alle concerten zijn gecanceld. Toch klinkt er echte muziek in de straten van de stad…

Op woensdag 15 april, bevrijdingsdag van Winschoten, bespeelt stadsbeiaardier Vincent Hensen tussen 15.30-16.30 uur het carillon van d’Olle Witte in de Torenstraat. De speellijst vindt u hier.

Dit carillonconcert maakt deel uit van de landelijke carillon-estafette die dit jaar gespeeld wordt ter viering van 75 jaar bevrijding. Dit initiatief van de Koninklijke Nederlandse Klokkenspel Vereniging (KNKV) is op 14 september 2019 gestart in Maastricht, de eerste grote stad in Nederland die bevrijd werd. In het voetspoor van onze bevrijders spelen 75 carillons door heel Nederland, van het zuiden naar het noorden, om 75 jaar vrijheid te vieren. De estafette eindigt op 5 mei in Wageningen, de stad waar de capitulatie plaatsvond.

Het volledige persbericht kunt u hier downloaden.

  april 2020

Nieuwe melodieën op het carillon

In januari is het carillon weer ‘verstoken’, en dit zijn de nieuwe melodieën en het is weer een mooie selectie. Dit is de toelichting van de beiaardier:

Op het hele uur klinkt Psalm 72. Psalmen maken al zo’n 4000 jaar onderdeel uit van de Joodse traditie en met de komst van het christendom werden ze ook in óns land traditie. Tijdens de reformatie (16e eeuw) zetten dichters en componisten in Genève deze eeuwenoude teksten op muziek, waaruit het zogenaamde Geneefs psalter ontstond. Hoewel talloze keren vertaald zijn de bronteksten en de melodieën nog steeds dezelfde. Het carillon is nauw verweven met de melodieën uit het Geneefs psalter. De beiaardier werd vroeger namelijk geacht psalmen te spelen. Daarnaast speelde hij aangename ‘vooijsen’ die door het stadsbestuur eerst goedgekeurd moesten worden. Nog steeds staan op veel plekken in Nederland de psalmmelodieën op de speeltrommel; een eeuwenoude traditie dus.

Om kwart over klinkt een fragment uit symfonie no. 9 ‘Ode an die Freude’ van Ludwig van Beethoven, die dit jaar precies 250 jaar geleden geboren werd.

Op het halve uur speelt het carillon de Serenade van Jonny Heykens. Heykens is in 1884 geboren in Groningen en schreef veel licht klassieke muziek. Hij was beroemd en trad op in heel Europa. De melodie werd ook gebruikt voor de draaimolen in het videospel Rollercoaster Tycoon (1999). De draaimolen in deze opname staat, na veel omzwervingen, nu in Garmerwolde. Hij is in goede conditie gebracht en speelt nog steeds.

Op de speeltrommel klinkt om kwart voor een fragment uit de eerste prelude van de talentvolle pianist/componist Mischa Hillesum, die 100 jaar geleden in Winschoten geboren werd. Hij werd slachtoffer van de holocaust en stierf in 1944 in Auschwitz, evenals de rest van zijn familie, waaronder zijn zus Etty. Etty werd bekend door haar dagboek. Een link naar de AVROTROS-documentaire over het korte leven en werk van Mischa Hillesum kunt u vinden op de website van het Cultuurhistorisch Centrum en de Facebookpagina Carillon Winschoten.

januari 2020

September – Beiaardmaand

In het kader van ‘september – beiaardmaand’ bespeelt de beiaardier in september elke vrijdag van 15:30-16:30 het carillon. Tijdens deze carillonconcerten zal hij ook liedjes van bekende popgroepen en -artiesten ten gehore brengen. Zo speelt hij op vrijdag 6 september een aantal liedjes van Abba. Vrijdag 13 september zijn de Beatles aan de beurt, vrijdag 20 september Leonard Cohen en vrijdag 27 september Bob Dylan.

Welke melodie hoort u graag van deze popgroepen en/of -artiesten?
Heeft u een melodie die ú graag wilt horen? En kunt u zeggen waarom?

U kunt uw verzoeknummer via Facebook(fb.me/carillonwinschoten) op het daarvoor bestemde formulier aanmelden. Veel is mogelijk, mits de melodie herkenbaar blijft op klokken. Help mee vier geweldige concerten samen te stellen!

september 2019

Quatre-mains concert op carillon d’Olle Witte

Als afsluiting van de zomervakantie geven oud-stadsbeiaardier Adolph Rots en opvolger Vincent Hensen op vrijdag 30 augustus van 15:30-16:30 uur een quatre-mains concert op één van Nederlands mooiste carillons, nl. die van de Winschoter toren (d’Olle Witte).
Tijdens dit concert spelen zij o.a. de voor quatre-mains gecomponeerde stukken Andante Cantabile (Ronald Barnes) en Emanations (Gary White). Ook brengen zij, in een bewerking van Adolph, Perfect Day (Lou Reed) en Variations on a Shaker Melody (Aaron Copland) ten gehore. Een uitgelezen luisterplek voor dit concert vindt u in ‘Ons Toentje’, de bijzondere stadstuin bij de Engelsestraat. Daar kunt u op één van de bankjes, met zicht op d’Olle Witte, echt genieten van de prachtige carillonklanken die de beiaardiers gezamenlijk over Winschoten zullen uitstrooien.

augustus 2019


Reacties plaatsen is niet mogelijk.