Carillon

Open Torendag

Op de 2e zaterdag in juni (dit jaar 9 juni) is de jaarlijkse Open Torendag in de provincie Groningen. Op die dag kunt u in d’Olle Witte in Winschoten niet alleen kennis maken met wat er in de toren te zien is, maar ook de beiaardier achter het klavier aan het werk zien. Dit jaar bespeelt stadsbeiaardier Vincent Hensen het carillon. De toren is open van 11.00-16.00 uur; toegang is gratis.

Tijdens Open Torendag kunt u in d’Olle Witte voorstellen doen voor de melodieën waarmee de speeltrommel eind juni verstoken wordt!

Uw melodie op de speeltrommel?

Elk jaar in januari, juni en december wordt de speeltrommel verstoken. Dat betekent dat de beiaardier de pinnen op een andere plek in de trommel steekt, waardoor de vier melodieën, die elk uur klinken, veranderen. Daarvoor is de beiaardier constant op zoek naar aansprekende melodieën, die hij kan bewerken voor de trommel.

Deze zomer krijgt u de kans úw favoriete melodie voor te stellen!

Dit kan een eeuwenoud gregoriaans lied of psalmmelodie zijn, maar ook een popliedje of dat ene mooie menuetje van Haydn. Veel is mogelijk, maar de melodie moet natuurlijk wel herkenbaar blijven op klokken. De beiaardier zal de meest geschikte melodieën uitzoeken en bewerken voor de speeltrommel.

Natuurlijk is het erg leuk om bij uw voorstel aan te geven waarom u dié melodie graag wilt horen. Dit kan een anekdote zijn, de herinnering aan de ‘eerste dans’ of gewoon omdat u het de mooiste melodie ooit vindt.

Elk kwartier klinkt er een melodie, dus zullen er vier winnaars zijn. De vier winnende melodieën zullen tot medio december elk uur van de toren klinken!

U kunt tijdens de Open Torendag op 9 juni in d’Olle Witte uw formulier invullen.  Aanmelding kan tot en met 17 juni ook via Facebook: fb.me/carillonwinschoten. Vermeld uw melodie en waarom u deze melodie graag wilt horen.

Meer weten over het Het Winschoter Carillon

 

Oudere berichten van de beiaardier (2017)

Op 10 en 17 juni (Open Torendag en Torenstraatdag) kon u een verzoek indienen voor een melodie (dit heet een versteek) op de speeltrommel. Diverse melodieën werden voorgesteld en drie daarvan kon ik zo omwerken dat ze op de trommel konden. Andere melodieën hadden tonen die te vaak herhaald werden, of het liedje werd onherkenbaar. Deze liedjes hebben het helaas niet gehaald.

Omdat ik op het hele uur nog een lied miste – die op het hele uur mag ook iets langer duren – heeft de beiaardier de keuze gemaakt om het Lutherlied “Ein feste burg” te bewerken. Dit om te herdenken dat dit jaar precies 500 jaar geleden de reformatie is begonnen, die ons land zo veranderd heeft.

1 juli is de trommel verstoken en nu zijn de melodieën als volgt:

Op het hele uur: Het Lutherlied “Een vaste burcht is onze God”

Om kwart over: een zin uit Mien Toentje, Ede Staal. Dit is een verzoek van Mw. Sikkema-Gouda. Zij zegt hierover: ”Hou van liedjes van Ede Staal en van in de tuin werken.”

Op het halve uur: “You are the sunshine of my life”, van Stevie Wonder. Mw. Koettnitz vraag dit lied aan, want “Dit is het lied van mijn man en mij, hier hebben we op gedanst op ons huwelijk.”

Om kwart voor: “Blackbird” van The Beatles. Mw. Klijnstra heeft dit liedje voorgesteld, omdat het een mooi en simpel liedje is, heel gevoelig.

Reacties plaatsen is niet mogelijk.