Carillon

September – Beiaardmaand

In het kader van ‘september – beiaardmaand’ bespeelt de beiaardier in september elke vrijdag van 15:30-16:30 het carillon. Tijdens deze carillonconcerten zal hij ook liedjes van bekende popgroepen en -artiesten ten gehore brengen. Zo speelt hij op vrijdag 6 september een aantal liedjes van Abba. Vrijdag 13 september zijn de Beatles aan de beurt, vrijdag 20 september Leonard Cohen en vrijdag 27 september Bob Dylan.
Welke melodie hoort u graag van deze popgroepen en/of -artiesten?
Heeft u een melodie die ú graag wilt horen? En kunt u zeggen waarom?
U kunt uw verzoeknummer via Facebook(fb.me/carillonwinschoten) op het daarvoor bestemde formulier aanmelden. Veel is mogelijk, mits de melodie herkenbaar blijft op klokken. Help mee vier geweldige concerten samen te stellen!

Quatre-mains concert op carillon d’Olle Witte

Als afsluiting van de zomervakantie geven oud-stadsbeiaardier Adolph Rots en opvolger Vincent Hensen op vrijdag 30 augustus van 15:30-16:30 uur een quatre-mains concert op één van Nederlands mooiste carillons, nl. die van de Winschoter toren (d’Olle Witte).
Tijdens dit concert spelen zij o.a. de voor quatre-mains gecomponeerde stukken Andante Cantabile (Ronald Barnes) en Emanations (Gary White). Ook brengen zij, in een bewerking van Adolph, Perfect Day (Lou Reed) en Variations on a Shaker Melody (Aaron Copland) ten gehore. Een uitgelezen luisterplek voor dit concert vindt u in ‘Ons Toentje’, de bijzondere stadstuin bij de Engelsestraat. Daar kunt u op één van de bankjes, met zicht op d’Olle Witte, echt genieten van de prachtige carillonklanken die de beiaardiers gezamenlijk over Winschoten zullen uitstrooien.


De trommel is verstoken!

Elk jaar in januari, juni en december wordt de speeltrommel verstoken. Dat betekent dat de beiaardier de pinnen op een andere plek in de trommel steekt, waardoor de vier melodieën, die elk uur klinken, veranderen. Daarvoor is de beiaardier constant op zoek naar aansprekende melodieën, die hij kan bewerken voor de trommel.

Tja… en welke melodieën zijn er dan gekozen? Daar gaat wat (denk)werk aan vooraf. Ankie Houwen vroeg de beiaardier het partizanenlied ‘Bella Ciao’, gezongen in de hitserie La Casa de Papel, op te trommel te zetten. Daarnaast is het dit jaar 50 jaar geleden dat de eerste mens zijn voetstappen op de maan achterliet. Dat bracht Vincent op het idee van Beethoven’s ‘Mondscheinsonate’ en het intro van het lied ‘Man on the moon’.

  • Het hele uur – Psalm 8
  • Kwart over – ‘Bella Ciao’
  • Het halve uur – Fragment van het tweede deel van Beethovens ‘Mondscheinsonate’ (Opus 27, nr. 2)
  • Kwart voor – Intro van ‘Man on the moon' van REM

Op de hoogte blijven van het carillon? Vragen aan de beiaardier? Ga naar www.facebook.com/carillonwinschoten

Reacties plaatsen is niet mogelijk.