Zeventiende eeuw

Het was koud en er was oorlog. Twee typeringen van de zeventiende eeuw. Weerhistorici praten voor het laatste kwart van de eeuw wel over ‘de kleine ijstijd’. De vrede van Münster was in 1648, in 1665 kwam Bommen Berend voor het eerst en in 1672 voor de tweede keer. Strijd genoeg. Zijn eerste komst is dit jaar 350 jaar geleden. Aan de herdenking daarvan besteden we veel aandacht.

Dag van de WesterwOLDambtster geschiedenis

Behalve de oorlog en kou waren er natuurlijk nog veel andere dingen: nieuwe polders, overstromingen, onenigheid met de stad Groningen, kerkelijke twisten. En daarnaast ging het leven als altijd door…. mensen werkten op het land, aten, leerden, trouwden, kregen kinderen, dreven handel, hadden geluk of pech en moesten op de vlucht. Die kant van de eeuw willen we belichten op de Dag van de WesterwOLDambtster geschiedenis.

Programma

De Dag van de WOG heeft een eigen site. Daar is het programma te zien. Nu we nog met de voorbereidingen bezig zijn, voegen we steeds nieuwe programmaonderdelen toe en ook nieuwe deelnemers aan de historische informatiemarkt. In ieder geval organiseren we een proeverij van gerechten uit de 17e eeuw. Deze proeverij is in handen van Dineke de Raad. Zij was jarenlang de drijvende kracht achter De Smaak van Groningen, en is nu verbonden aan het Vestingmuseum Oudeschans. Jochem Abbes zal Westerwolder gebeurtenissen vertellen uit de zeventiende eeuw. De rest is nog in voorbereiding, maar het wordt zonder twijfel een feestelijke dat!

Wat zou u willen weten van de zeventiende eeuw in Oost Groningen?

Reacties plaatsen is niet mogelijk.