Waar bleef Graaf Adolf?

Op 23 mei 1568 sloeg zijn paard op hol en kwam hij tussen vijandelijke soldaten terecht. Zij bedachten zich niet en doodden hem. Zijn rivaal Aremberg was een van de moordenaars. Lang kon hij niet van zijn daad genieten, want in dezelfde strijd vond ook hij de dood.

Het is de strijd die wij later zijn gaan zien als het begin van Nederland, het begin van de Nederlandse Opstand of de Tachtigjarige oorlog, zoals dit vroeger werd genoemd. In die dagen was het één van de plaatsen waar strijd werd gevoerd met de Spaanse Legers. Willem van Oranje had twee broers ingezet in de strijd en verloor er één: Adolf. Adolf bleef in den slach, zoals het Wilhelmus zingt.

Slag_bij_Heiligerlee_-_Battle_of_Heiligerlee_-_1568_(Frans_Hogenberg)

De vraag is nu: waar bleef hij ná de slag? Daar gaan verschillende verhalen over rond en historici hebben zich er in de afgelopen eeuwen over gebogen: Wedde? Emden? Dillenburg?

In het begin van de 20e eeuw leefde en werkte dominee Van Veen in Winschoten. Hij hield zich, naast zijn werk, bezig met graaf Adolf. Eén van zijn opvolgers in het onderzoek is Lammert Doedens. Hij groeide op in Heiligerlee, in de Graaf Adolfstraat, dicht bij het ‘vuur’.

Op 21 april neemt hij ons mee op de zoektocht die hij ondernam. historisch reisverhaal naar het graf van Adolf van Nassau. Hij zal eindigen in Oldenburg. Daar liggen volgens hem de beenderen van de graaf. In april wordt daar een muur weggebroken om te onderzoeken of hij gelijk heeft. Wij krijgen dus het allerlaatste nieuws over het onderzoek.

De avond begint om 20:00 uur en duurt tot ongeveer 22:00 uur. De toegangsprijs is € 5,00.

Reacties plaatsen is niet mogelijk.