Seksuele voorlichting in de jaren ‘60

Aan tafel zitten een paar mensen. Aan een van de hoeken de man die jarenlang met haar samenwerkte, een collega van zuster Adilia. Hij vertelt hoe hij als leerling verpleger werd aangenomen en hoe erg hij moest wennen. We horen hoe hij naderhand docent werd aan de opleiding in het Winschoter ziekenhuis, samen met Adilia en hoe bijzonder dat was.

Zijn verhaal verrast de luisteraars. Een non, een katholieke vrouw, die in de jaren zestig seksuele voorlichting gaf aan haar leerlingen. In een tijd dat er in zoveel huizen gezwegen werd over seks, legde zij alles uit. Ze wist ook alles, ondanks het feit dat ze zelf celibatair leefde. Dat gold ook voor verdovende middelen. Een doos vol nam ze mee en ze vertelde precies welke effecten de middelen hadden. Al met al was ze haar tijd ver vooruit en het was waarschijnlijk maar goed dat dit allemaal binnen een klaslokaal gebeurden. De Kerk had het niet goed gevonden.

Het gesprek met allen die haar gekend hebben, bracht een beeld van een eigenzinnige, betrokken vrouw tot leven. Een vrouw met een hart om in te wonen. Aan het einde van de middag zei een van de deelneemsters: ‘Dit had Adilia moeten meemaken, wat had ze dit geweldig gevonden.’ Ik ben in ieder geval blij dat ik het heb meegemaakt. Ik heb het geweldig gevonden.

Het levensverhaal van Adilia zal verschijnen op www.deverhalenvangroningen.nl.

Iedere week is er een activiteit in het kader van de tentoonstelling Oldambtster Vrouwen.

Reacties plaatsen is niet mogelijk.