Opa Levie

Ze zitten samen aan de hoek van de tafel: moeder en dochter. Ze zijn al een tijd bezig met hun stamboom. Over een paar dagen vertrekt de dochter naar de Verenigde Staten om daar te gaan wonen. En er is nog één belangrijke vraag: Wie was de vader van opa?

Het is een bijzonder verhaal. Opa is een ‘nakomertje’ uit 1931 in een gezin in Nieuwolda. Zijn moeder leeft samen met een joodse man. Opa is er van overtuigd dat ze nooit getrouwd zijn geweest. En de twee vrouwen willen weten waarom. Het was toch niet gewoon in die tijd om ongetrouwd samen te leven? En waarom heeft opa niet de naam van zijn vader, maar die van de eerste man van zijn moeder?

Ik haal de gezinskaarten van Nieuwolda te voorschijn. Ze staan er in, de familie Levie –  Smit. Maar inderdaad. De man is ongehuwd. De vrouw niet. Bij haar naam staat een kleine aantekening die alles verklaart. Haar man is vermoedelijk verdronken in 1916. Ze is altijd getrouwd gebleven met een verdwenen man en kon dus niet hertrouwen. Automatisch kreeg opa de naam van de man met wie zijn moeder officieel nog getrouwd was.

De kaart vertelt nog iets anders dat me nieuwsgierig maakt. Op de gezinskaart van haar eerste huwelijk is opa’s moeder Nederlands Hervormd. Op de kaart, die zij met Levie deelt, staat bij kerkgenootschap: geen. Heeft de kerk haar willen straffen? Is ze opgestapt vanwege de kritiek op haar levensstijl? Het zal niet makkelijk geweest zijn voor haar, dat lijkt me wel duidelijk.

In de oorlog is opa’s vader opgepakt, weggevoerd naar een concentratiekamp en daar overleden. Dochter en moeder zijn geemotioneerd. De moeder zegt dat ze het jammer vind dat haar vader nooit de naam Levie heeft aangenomen. Hij was bang voor een herhaling van de Tweede Wereldoorlog. Zij had wel graag Levie geheten, en de naam met trots gedragen! Maar ja, het is ook al weer zo lang geleden. Nu weet ze het tenminste….

Hebt u ook een vraag over uw stamboom, en leefden uw voorouders in het Oldambt? Neem dan gerust contact met ons op. We kunnen altijd kijken of we iets voor u kunnen doen.

Reacties plaatsen is niet mogelijk.