Op ontdekking in de toren van Winschoten

Hij is prominent aanwezig in de stad, je hoort hem ieder kwartier en om zes uur ’s avonds beiert het dat het een lieve lust is. De toren van Winschoten, de Olle Witte (omdat-ie ooit wit gekalkt was). De toren heeft een geweldige geschiedenis van oorlog, gedeeltelijke afbraak en herbouw, het verrijken met klokken en het weer verdwijnen daarvan, misdadigers werden er opgesloten tot er een gevangenis was en uiteindelijk de verkoop door de kerk aan de gemeente. Dat zijn een paar punten in vogelvlucht. Reden genoeg om de toren in het midden van de aandacht te houden. Daarom is er ieder jaar een Open Torendag. Niet alleen in Winschoten overigens, ook in Finsterwolde en Termunten, voor zover we het over het Oldambt hebben. Veendam, Appingedam en Groningen doen bijvoorbeeld ook mee. De carillons, voor zover die in de torens aanwezig zijn, worden op die dag bespeeld.

Sinds 2014 beheren we bij het Cultuurhistorisch Centrum het carillon in de Olle Witte. En daarom helpen we de Open Torendag organiseren. Dit jaar hebben we een verrassing voor de kinderen: een ontdekkingstocht in en om de toren. Ze krijgen uitleg over de geschiedenis van de oude toren, over de cellen die er nog in zitten, over het carillon en mogen zelf ook muziek maken op het kleine carillon dat in de toren staat.

Wie helemaal boven is geweest bij de beiaardier, krijgt een bon voor restaurant House of Sodom aan de overkant. Bij het bestellen van iets te drinken, krijg je dan iets lekkers gratis. Kom vooral langs tussen 13:00 en 16:00, leer van alles over de toren en maak kennis met de beiaardier.

Ken je iemand die dit wel leuk zal vinden? Deel dit bericht dan op Facebook of Twitter. De buttons staan hieronder.

Reacties plaatsen is niet mogelijk.