Onderzoek naar Joodse families

Jaren geleden behandelde ik een vraag van een notaris uit de Verenigde Staten. Hij wilde weten of de man wiens nalatenschap hij moest verdelen, nog nazaten had in Nederland. Het was zijn land van herkomst. De man was Joods. Het onderzoek bracht me bij het boek In Memoriam, waarin de ruim 101.000 Nederlandse Joden zijn geregistreerd. Alle levenslijnen van mogelijke nazaten liepen dood. Ik ben die middag misselijk en met hoofdpijn naar huis gegaan. Onderzoek naar Joodse families is meestal moeilijk.

Het onderzoek rond Arent Levie dat ik deed met Tieneke Beukema (Levie) was hier een uitzondering op. De levenslijn van Arent liep dood in Auschwitz, dat wisten we al. Maar we konden aannemelijk maken dat zijn nazaten de oorlog overleefd hadden onder de naam van een Nederlandse man die al veel eerder op zee gebleven was.

Het onderzoek met Tieneke Beukema (die zich inmiddels ook Levie noemt) was een van de mooiste momenten van mijn carrière. Bijzonder, verrassend, aangrijpend. Een heel nieuw stuk leven geopend voor een nazaat van een man die vermoord werd in het concentratiekamp. Het onlogische gevoel dat de familie de dans ontsprongen is, onder de radar van de Nazi’s is gebleven. Onlogisch, omdat mensen met twee Joodse voorouders niet gedeporteerd werden. Desondanks was het een mooie ontdekking.

Ik denk er met veel plezier aan terug en ben blij dat wij binnenkort de tentoonstelling over hem kunnen openen. Een middag waarin we hem herdenken met leden van zijn familie. Later dit jaar zal er een stolperstein voor hem worden gelegd bij de plaats waar hij ooit gewoond heeft. Dat maakt de herdenking compleet.

Reacties plaatsen is niet mogelijk.