Nieuw in onze collectie: Lourens, kroniek van een leven

Het leven van Gerhard Kruizinga’s grootvader Lourens Baars speelde zich af op verschillende plaatsen in Nederland en Duitsland tussen 1879 en 1963. Het begon in Delfshaven en eindigde in het Oostgroningse Vriescheloo.

Het was een periode van ongekende vooruitgang, waarin echter de twee wereldoorlogen plaatsvonden met onnoemlijk veel geweld en leed. Een deel van het boek gaat hierover: na vele verhuizingen in Duitsland en Nederland kwamen Lourens en zijn tweede vrouw Klazien te wonen in het ouderlijke huis van Klazien in Vriescheloo. Lourens eerste vrouw Anna stierf in 1917 op 38 jarige leeftijd na de geboorte van een tweeling. Lourens werd schilder, wat hij altijd gedaan had, in Vriescheloo.

De Tweede Wereldoorlog is niet rustig aan Lourens en Klazien Baars voorbijgegaan. Het is 27 juni 1944, wanneer Klazien bij haar buren aan de Meidoornlaan 3 in Vriescheloo honden hoort blaffen en mensen schreeuwen. Als ze poolshoogte gaat nemen ziet zij hoe haar buurman Hindrik Kuiper en een man en een vrouw door de Landwacht worden weggevoerd. Het blijken de Joodse veehandelaar Rudolf Braaf en zijn vrouw Sara Nathan uit Winschoten te zijn. Zij zaten sinds eind 1942 bij de familie Kuiper ondergedoken. Het echtpaar Braaf is op 6 september 1944 in Auschwitz omgekomen en boer Hindrik Kuiper, waar Klazien de melk altijd kocht, vond in januari 1945 de dood in Sachsenhausen.

Het verhaal van deze gebeurtenissen werd op 26 september 2015 verteld door Gerhard Kruizinga, de kleinzoon van Lourens in dorpshuis “Ganzenust” in Vriescheloo, de plek, waar de boerderij van Hindrik Kuiper heeft gestaan.Ruth Riemersma-Braaf heeft daar een gedenksteen onthuld ter nagedachtenis aan haar gedeporteerde grootouders en buurman Hindrik Kuiper. Gerhard Kruizinga heeft in het boek Lourens, kroniek van een leven, een hoofdstuk gewijd aan de gruwelijke gebeurtenissen in de junidagen van 1944.

Het boek is te lezen bij het CHC.

Reacties plaatsen is niet mogelijk.