Nagenieten van Open Joodse Huizen

 

Het was 75 jaar geleden dat de Joden uit Winschoten in fasen werden weggevoerd naar Westerbork. Velen van hen wachtte de dood in Auschwitz, Sobibor of een ander concentratiekamp. Deze geschiedenis was dit jaar de reden voor gemeente Oldambt om gastgemeente te worden voor het Bevrijdingsfestival. Na een oproep van het college in de Tramwerkplaats, kwamen allerlei organisatie met plannen om de maand april te vullen met activiteiten: films, lezingen, tentoonstellingen, programma’s voor scholen.

 

Ik had zelf ook een paar plannen. Ik wilde al jaren de wandelroute Joodse geschiedenis uitgeven. Stadsgids Koos Akkerman en ik hadden daar lang over gepraat. John Ruibing had foto’s voor ons gemaakt en nu lag het ‘boekje’ op de plank te wachten. Ik wilde ook aandacht geven aan het verhaal van Arent Levie, de herontdekte grootvader van Tieneke Beukema. En ik wilde al jaren een beeld plaatsen voor Etty Hillesum, in de Oranjestraat waar zij ooit woonde.

 

De organisatie van alle activiteiten was al even aan de gang, toen ik telefoon kreeg van Betty Jongejan. Zij wilde op 4 mei, namens de synagoge in Groningen, Open Joodse Huizen organiseren in Winschoten. Eén huis zou het om gaan: het huis van Etty aan de Oranjestraat. Erik Hulsegge zou een verhaal vertellen. Meteen had ik mijn onthullingsdag voor het beeld. Wat een mooie combinatie!

 

Wat klein begon, werd snel groter. Eén huis bij Open Joodse Huizen, is dat niet wat weinig? Ja, maar de termijn is ook wel erg kort, dacht Betty. Dat geeft niet, want als een idee goed is, willen mensen meewerken. Ik vroeg een paar mensen en deed een paar suggesties. En razendsnel hadden we het programma van drie lezingen klaar, en nog ideeën en sprekers over voor een volgende keer.

 

De lezingen bleken een groot succes. Ook al was er niet heel veel gelegenheid geweest om reclame te maken, de lezingen trokken volle kamers. Het blijkt dat er nog steeds belangstelling is voor dit deel van ons verleden. De laatste lezing was in de woonkamer van de Oranjestraat 36. Duidelijk een huis dat gebouwd was voor goedbetaalde ambtenaren: ruimtelijk en mooi in de details. Eric Hulsegge vertelde een verhaal over de jeugd van Etty, zoals die geweest had kunnen zijn. En daarna stapten we naar buiten, naar het beeld dat voor Etty is neergezet. De onthulling was een waardige afsluiting van de Open Joodse Huizen.

 

Wat mooi dat we zo snel, met zoveel hulp en inzet, zo’n mooie dag hebben kunnen organiseren. Volgend jaar doen we het zeker weer. Hebt u een idee voor een onderwerp of een locatie? Stuur dan een mail aan chcoldambt@gmail.com. Wij houden een lijst bij en zullen volgend jaar proberen zo veel mogelijk daarvan te realiseren.

Reacties plaatsen is niet mogelijk.