Etty en de liefde

Een verstopte ziel was ze, begin 1942.  De Jodenvervolging begon echt voelbaar te worden. Haar vader was ontslagen als directeur van het gymnasium in Deventer. En in de familie waren er spanningen en zorgen genoeg. Beide broers, Jakob en Mischa waren al eens opgenomen geweest voor hun psychische problemen.

Daar stond zij, ze had moeite met haar leven, met haar familie en langzaamaan ook met de onderdrukking. Op dat moment kwam Julius Spier in haar leven en binnen een paar weken haalde hij de verstopping weg alsof hij de plug uit een strandbal trok. En die ontwikkeling heeft ze opgeschreven in het dagboek dat wij nu gelukkig nog hebben. Inzicht duikelt over inzicht in de eerste weken. We zien hoe ze worstelt met de enorme verliefdheid op Spier, hoe ze nadenkt over haar werk, haar rol in de wereld, haar mening over de wreedheden van de bezetter en dat zijn maar een paar onderwerpen.

In de twee jaar waarin ze haar dagboeken schreef, vond ze de liefde voor haar familie, voor zichzelf, voor haar volk en de wereld. Haar besluiten waren onafhankelijk en ze nam ze vanuit een sterke innerlijke overtuiging. Allemaal het resultaat van de zoektocht, het naar-binnen-luisteren dat ze leerde van Spier.

Etty Hillesum, de schrijfster van de dagboeken, is sinds het verschijnen van haar eerste teksten in boekvorm langzaam steeds bekender en misschien beroemder geworden. Een paar jaar geleden kwamen we er achter dat ze in Winschoten had gewoond. Ik heb toen het initiatief genomen tot het plaatsen van een beeldje dat ik heb laten maken door Wiea Duintjer uit Hoogezand. Een vrouw met haar armen wijd en haar hart open voor de wereld.

Dit jaar noemt de gemeente Oldambt op mijn verzoek een roos naar Etty Hillesum. Het is een lang gekoesterde wens van mij die

nu in vervulling gaat. De bloem van de liefde, het onderwerp dat haar zo bezig hield, in Winschoten rozenstad. Ik vond het een prachtige combinatie. Ik heb kwekerij Belle Epoque medewerking gevraagd en zij hadden net een prachtige, weelderige, lichtgele roos gekweekt die heel geschikt was. Alvast een voorproefje:

Nu komen de rozen naar Winschoten. Op 6 juli is het zo ver. We planten we rozen bij het beeldje en plaatsen we er een bordje bij dat vertelt wie Etty was.  Om 14:00 verzamelen we bij het beeldje in de bocht van de Oranjestraat. Wilt u er bij zijn? U bent hartelijk welkom.

En een vraag: Naar wie zou u een roos willen noemen?

Reacties plaatsen is niet mogelijk.