Eltjo Siemens

Eltjo Siemens en zijn vrouw Op het kerkhof van Finsterwolde staat een bijzonder monument. Het is ooit neergezet door de arbeiders uit het Oldambt als een eerbetoon aan deze man, die in 1929 werd doodgeschoten. Er was een staking aan de gang rondom Finsterwolde, al weken. Achteraf gezien was het de grootste landarbeidersstaking die we in Nederland ooit zouden meemaken. Op het hoogtepunt staakten meer dan 5000 mannen en vrouwen.

Eltjo was geen landarbeider. Hij was een winkelier. Op zijn laatste dag stond hij te kijken naar de arbeiders, die tegenover de marechaussee stonden. Er was toestemming om met scherp te schieten en de marechaussee die dat deed, raakte Eltjo. Hij is nog naar Winschoten, naar het ziekenhuis, vervoerd. Maar het hielp niet meer. Eltjo Siemens overleed op 29 mei 1929, 31 jaar oud.

Het is een geschiedenis die veel indruk op me heeft gemaakt. En niet alleen op mij. Een jaar geleden sprak ik een zoon van Eltjo. Het was duidelijk te merken hoe verdrietig dit deel van zijn leven is geweest.

Een werkgroep in Finsterwolde heeft het monument van Siemens onder handen genomen. Het staat er nu weer mooi bij. Niet alleen dat monument is weer toonbaar gemaakt. Ook de ambonezengraven en een heel aantal oude grafstenen zijn met zorg schoon gemaakt en, waar dat mogelijk was, rechtgezet. Op Open Monumentendag is de werkgroep aanwezig op het kerkhof om te vertellen over het opknapwerk.

Eltjo Siemens krijgt ook aandacht in de voordracht van Jur Roelofs. Hij bekijkt de gebeurtenissen van 29 mei, de dag waarop Eltjo werd neergeschoten, door de ogen van een van de stakers. De voorstelling begint om 11:00 uur in Party Centrum Finnewold, Hoofdweg 110 in Finsterwolde. De toegang is gratis.

Op deze Open Monumentendag kunt u ruimschoots kennis maken met een heel bijzonder en tragisch moment uit de geschiedenis van Finsterwolde….

, , ,

Reacties plaatsen is niet mogelijk.