Bevrijding

Lieve allemaal,

Hoe gaat het met jullie, met ons gaat alles goed. 13 en 14 April trokken de duitsers weg met gewonen boerenkarren. 15 April kwamen de takns binnen. 18 April zwaar geschut van Delfzijl en ook wat huizen stuk.

[…]

En 5 Mei heel Nederland bevrijd. Oom Henk kwam ’s morgens om 7 uur al bij ons hij had ’s nachts van blijdschap niet geslapen. Nou allemaal gedag van tante, oom, Fijtje, wim en Gerard.

Deze brief schreef mijn vader in 1945 vanuit Siddeburen aan zijn ouders in Den Haag. Samen met zijn zus Fijtje en broer Gerard was hij naar Groningen gekomen om aan te sterken. Oom Henk is de broer van mijn opa, die een plek voor de kinderen had weten te vinden.

De bevrijding door de ogen van een kind. Een vrij feitelijk verslag over kanonnen, gevangenen en Canadezen met (denk ik) snoep. In de tijd die mijn vader beschreef, werd ook het Oldambt bevrijd. Dat ging in hoog tempo, met grote schade en het verlies van mensenlevens. Verdriet en vreugde dicht naast elkaar.

Aanstaande donderdag vertel ik over de bevrijding tijdens mijn rubriek in het programma Kunst en GO-tuur van RTV GO. Net na de klok van acht uur: Oldambt Klassiek, genieten van geschiedenis en muziek. Ik combineer mijn verhaal met muziek van de Poolse componist Chopin en de Nederlander Rogier van Otterloo: het bekende thema uit Soldaat van Oranje.

Luister mee en laat me weten wat u vindt via onze Facebookpagina of twitter.

Reacties plaatsen is niet mogelijk.