Aaltjes brief

Deze week bezocht een echtpaar onze tentoonstelling. Uit haar tas haalde mevrouw voor mij een kopie van een brief, gericht aan Alide en afkomstig van Aaltje uit Londen. Aaltje, de eerste gymnasiaste in Winschoten, was een oudtante van deze vrouw.

Aaltje haalde haar diploma niet. Ze ging in 1899 naar Groningen om Duitse taal- en letterkunde te studeren. Ze kon dat doen zonder gymnasiumdiploma omdat de opleiding iedereen toeliet in die tijd.

De familie bewaart verhalen over haar. Aaltje was een fervent zwemster. Iedere dag zwom ze in een kolk vlak bij haar huis. Ook als er ijs lag. Dan hakte ze er een wak in. Dat is nu al wel wat bijzonder, maar toen … voor een meisje?

Aaltje vertrok in 1903 naar Duitsland. We weten verder dat ze in Nederlands Indië heeft gewoond en in Londen is overleden. Uit die tijd stamt de brief uit 1930 waarvan ik een kopie heb gekregen. Aaltje is niet lang voor het schrijven van de brief in Groningen geweest. Ze heeft gefietst in de koude wind en is nu wat verkouden.

De familie vertelde nog dat Aaltje zich kleedde naar de laatste mode in Londen. Dat was heel opvallend in die tijd op de Hamdijk. Ze werd, zeker door de kinderen, nagekeken.

We zijn geweldig blij met de brief. We hebben nu haar handschrift. Een foto zou helemaal mooi zijn en daar zoekt de familie nog naar. Hopelijk met resultaat. En hopelijk mogen wij daar dan van meegenieten. Ik ben reuze benieuwd.

Reacties plaatsen is niet mogelijk.