Carillon

Oude steden en klokkenspel horen bij elkaar! Winschoten mag zich de trotse eigenaar noemen van een prachtig, romantisch klinkend carillon, dat internationaal zeer geliefd is bij beiaardiers. Ook in 2017 zijn er de zomerconcerten te beluisteren en de beiaardier bespeelt het carillon elke vrijdag van de even weken van 15.30 tot 16.30 uur.

Het huidige carillon stamt uit 1946 en 1997. Het eerste carillon in de toren, van Engelse gieting (Gillett and Johnston), werd in de jaren dertig opgehangen en in 1943 gevorderd door de bezetter. Na de oorlog goot Van Bergen uit Heiligerlee nieuwe klokken. Van die klokken uit 1946 zijn er nog veertien in gebruik. Bij de restauratie in 1997 zijn negentien Van Bergen-klokken vervangen en is er een aantal zowel hoog- als laagklinkende klokken bijgegoten door de firma Petit en Fritsen uit Aarle-Rixtel. Van deze firma zijn er ook nog drie klokken uit 1962 overgenomen uit de afgebroken Carmelkerk in Amstelveen. Van de vervangen Van Bergen-klokken is een minicarillon samen-gesteld, dat u in de toren kunt vinden en laten spelen.
In de speelcabine van het grote carillon zijn ook het Eijsbouts-uurwerk en de speeltrommel te vinden. Het uurwerk drijft de wijzers aan, verzorgt de slag op het hele en halve uur en zorgt voor aansturing van de bengel (kleine luidklok) en de speeltrommel.

Speeltrommel

De beiaardier ‘programmeert’ de speeltrommel met noten. Deze noten heten met elkaar een ‘versteek’ (je steekt de noten bij elk programma anders in de trommel). Elke noot laat een hamer op een klok vallen en brengt die zo tot klinken. Zo kunnen vier melodieën een aantal maanden steeds opnieuw klinken.
Op dit moment zijn de melodieën:
 Op het hele uur: Psalm 100 (melodie in de middenstem)
 Kwart over: Menuet par Mr. Gaustetter – Ioannis de Gruytters (uitg. 1746)
 Het halve uur: Al hebben de Princen haren (uit Der Fluyten Lusthof) – Jacob van Eyck (1590-1657)
 Kwart voor: Non Nobis Domine – William Byrd (1543-1623)

Bengel

Sinds 2005 klinkt weer dagelijks de kleine luidklok, de zogenaamde bengel, om 12.00 en 18.00 uur. Deze bengel is gegoten door Simon Laudy van Klokkengieterij Reiderland.

Open Torendag en Torenstraat Festijn

10 Juni is de jaarlijkse Open Torendag in de provincie Groningen. Op die dag kunt u in d’Olle Witte in Winschoten niet alleen kennis maken met wat er in de toren te zien is, maar ook de
beiaardier achter het klavier aan het werk zien. Dit jaar is Mannes Hofsink, stadsbeiaardier van Meppel, te gast voor bespeling van het carillon. Er is een ontdekkingstocht voor kinderen (met begeleider). De toren is open van 13.00-16.00 uur; toegang is gratis. Na het beklimmen van de toren krijgt u een bon, waarmee u, bij een consumptie in ‘House of Sodom’ tegenover de toren, een verrassing krijgt.
Tijdens het Torenstraat Festijn op zaterdag 17 juni zal de toren ook geopend zijn.

Tijdens beide dagen kunt u in de Olle Witte voorstellen doen voor de melodieën waarmee de speeltrommel eind juni verstoken wordt!  Zie hieronder bij Uw melodie op de speeltrommel?

Zomerconcerten

Samen met onze nieuwe stadsbeiaardier, Vincent Hensen, en dankzij financiële steun van Stichting Wijkplatform Centrum zijn we er ook dit jaar in geslaagd een mooie, veelzijdige reeks zomer-concerten te organiseren.
Eind vorig jaar hebben we afscheid genomen van Adolph Rots, die ruim 27 jaar stadsbeiaardier van Winschoten was. We zijn erg verheugd dat we hem bereid hebben gevonden het eerste zomerconcert, waarvoor donateurs een speciale uitnodiging ontvangen, te verzorgen. Na het optreden van drie gastbeiaardiers, sluit Vincent Hensen de reeks af.
Het carillon van d’Olle Witte in Winschoten, alom geprezen om zijn kwaliteit, staat al sinds jaar en dag garant voor schitterende klanken. Wilt u rustig van een concert genieten, dan kunt u in de buurt van de toren en op het Marktplein een luisterplek vinden op of bij één van de terrassen.
7 juli – Adolph Rots (Appingedam)
21 juli – Jan-Geert Heuvelman (Lochem en Rijssen)
28 juli – Richard de Waardt (Rotterdam)
4 augustus – Paul Maassen (Breda)
11 augustus – Vincent Hensen (Veendam en Winschoten)

Aanvangstijd van de concerten: 15.00 uur
Het programmaboekje is gratis te verkrijgen in de toren.
Tijdens het concert geeft de beiaardier met het aantal slagen op een klok aan welk stuk hij gaat spelen. Mocht u het begin van het concert gemist hebben, dan kunt u daarmee snel de draad van het programma oppakken.

Uw melodie op de speeltrommel?

Elk jaar in januari, juni en december wordt de speeltrommel verstoken. Dat betekent dat de beiaardier de pinnen op een andere plek in de trommel steekt, waardoor de vier melodieën, die elk uur klinken, veranderen. Daarvoor is de beiaardier constant op zoek naar aansprekende melodieën, die hij kan bewerken voor de trommel.
Deze zomer krijgt u de kans úw favoriete melodie voor te stellen!
Dit kan een eeuwenoud gregoriaans lied of psalmmelodie zijn, maar ook een popliedje of dat ene mooie menuetje van Haydn. Veel is mogelijk, maar de melodie moet natuurlijk wel herkenbaar blijven op klokken. De beiaardier zal de meest geschikte melodieën uitzoeken en bewerken voor de speeltrommel.
Natuurlijk is het erg leuk om bij uw voorstel aan te geven waarom u dié melodie graag wilt horen. Dit kan een anekdote zijn, de herinnering aan de ‘eerste dans’ of gewoon omdat u het de mooiste melodie ooit vindt.
Elk kwartier klinkt er een melodie, dus zullen er vier winnaars zijn. De vier winnende melodieën zullen tot medio december elk uur van de toren klinken!

U kunt tijdens de Open Torendag op 10 juni en het Torenstraat Festijn op 17 juni in de d’Olle Witte uw formulier invullen.
Aanmelding kan tot en met 17 juni ook via Facebook: fb.me/carillonwinschoten
Vermeld uw melodie en waarom u deze melodie graag wilt horen.

Reacties plaatsen is niet mogelijk.