Home

Website in onderhoud

Beste bezoeker, ivm technische problemen met de website kunnen we momenteel de informatie niet actueel houden. We hopen dat we spoedig de website weer kunnen voorzien van de nieuwste berichten. Hartelijk dank voor uw begrip.

 

Dag van de Oldambtster geschiedenis 10 december

De Dag van de Oldambtster geschiedenis is dit jaar in Heiligerlee. We zijn te gast bij de musea daar. Een historische informatiemarkt zal plaatsvinden in het Museum Slag bij Heiligerlee. Daar zullen ook twee lezingen gehouden worden. Om 12:00 uur vertelt Simon Laudy over zijn werk als klokkengieter en om 14:00 uur neemt Adolph Rots ons mee in de 26geschiedenis van het carillon. Er zullen rondleidingen zijn in het Klokkengieterijmuseum, het carillon in de tuin zal bespeeld worden en de vrijwilligers van het museum demonstreren het gieten van tin.

De opening vindt plaats om 11:00 met de overhandiging van onze nieuwe historische brochure over torens en klokken in gemeente Oldambt. Beiaardier Adolph Rots zal de brochure in ontvangst nemen. Hij neemt dit jaar afscheid en wordt opgevolgd door Vincent Hensen, die zich tijdens de opening zal voorstellen. Adolph Rots zal met een korte bespeling van het carillon in de museumtuin de dag officieel openen.

Een heerlijke historische dag, de zesde Dag van de Oldambtster geschiedenis op rij. Ieder jaar vinden we het weer een feest om deze dag te organiseren en de dag is uitgegroeid tot een soort reünie van liefhebbers van de geschiedenis.

Nieuw dit jaar is de komst van Stichting Oud Brandweermateriaal Winschoten. Zij zullen twee brandweerwagens laten zien die gebouwd zijn door Van Bergen Winschoten (Berwi). Het spuitwerk komt uit de gieterij in Heiligerlee. Kan het mooier? Daarnaast is het heel bijzonder dat op de markt originele stukken uit het Van Bergen Archief getoond zullen worden door de beheerder van het archief: Klaas Haan. Op de historische informatiemarkt zullen nog veel meer organisaties zich presenteren.

Kom vooral met ons meegenieten!

Programmaposter

 

Open Monumentendag 10 september 2016

De Open Monumentendag zal dit jaar geopend worden in de Marktpleinkerk in Winschoten. In veel dorpen zijn weer allerlei monumenten, tentoonstellingen, markten en zelfs een voorstelling te bezoeken. Meer informatie is hier te vinden.

 

Open Torendag 11 juni 2016

Er is traditiegetrouw op de tweede zaterdag van de maand juni de Open Torendag. In Winschoten, Finsterwolde en Termunten zijn de torens open. In Winschoten is er daarnaast nog een ontdekkingstocht voor kinderen. Ze moeten wel begeleiding meebrengen. De torens zijn open van 13:00 tot 16:00 uur. En in Winschoten zal het carillon bespeeld worden door Vincent Hensen. In Heiligerlee is het Klokgieterijmuseum(www.museaheiligerlee.nl) voor de gelegenheid gratis toegankelijk.

De open torendag voor kinderen

 

Lezing: Waar is graaf Adolf?

23 Mei 1568 was de laatste levensdag van graaf Adolf van Nassau. Tijdens de slag bij Heiligerlee kwam hij in het vijandige kamp terecht en hij werd gedood. Als snel begon het raadsel over zijn stoffelijk overschot. Waar is hij gebleven… na Friesland in den slach? Daarover komt onderzoeker Lammert Doedens vertellen op 21 april. De lezing begint om 20:00 uur en duurt tot ongeveer 22:00 uur. De toegang is €5,00.

CHC Oldambt april Waar bleef Adolf

_____

Lezing over arbeiderswoningen op 18 februari om 20:00 uur

Vanaf januari 2016 zal het Cultuurhistorisch Centrum weer iedere maand een lezing organiseren. In januari zorgde Engel Nijboer voor een boeiend verhaal over de armenzorg in Winschoten in de 19e eeuw. In februari is het woord aan Joop Tilbusscher. Hij zal vertellen over de arbeiderswoningen in Groningen van 1900 tot 1950. Daarbij zal hij veel voorbeelden geven uit het Oldambt. De avond begint om 20:00 uur en duurt tot ongeveer 22:00 uur. Toegang is € 5,00.

Nieuwsbrief CHC Oldambt februari

********

Tweekarspelen Kunstroute

Op 19, 20 26, 27 en 28 maart is het CHC het startpunt van de Tweekarspelen Kunstroute. De folder is binnenkort hier te downloaden.

********

 Onder Vuur!! (2015 / 2016)

Campagnebeeld Onder VuurOp 6 september start het omvangrijke cultuurhistorisch project Onder Vuur, dat de bijna vergeten Eerste Münsterse Oorlog van 1665-1666 onder de aandacht van een breed publiek wil brengen. Tijdens deze oorlog viel  Prins Bisschop van Münster Bernhard von Galen, later bekend geworden als Bommen Berend, op twee plekken Nederland binnen. Beide veldtochten eindigen in het oosten van Groningen en hebben een grote invloed gehad op het gebied. Op 6 september opent Museum de Oude Wolden (MOW) de tentoonstelling Onder Vuur met een verzameling prachtige, zelden getoonde objecten.

Als eerste gaat een overzichtstentoonstelling in MOW Museum de Oude Wolden van start: Groningen in de greep van Bommen Berend. De opening is op zondag 6 september om 15.00 uur. In oktober volgen twee tentoonstellingen in de Oude Stelmakerij te Sellingen en het Vestingmuseum Oudeschans over respectievelijk de Slag bij Jipsinghuizen en de vesting in oorlogstijd. Op 26 september is in Sellingen een herdenking van de slag die daar 350 jaar gelden plaats vond. Er is een speciale site van dit boeiende project, waarop alle informatie te vinden is.

 ******

Novembertied – ons nieuwe boek! (2015)

Op 17 september om 15:00 uur presenteren het Adrillen Comité en het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt het vierde deel van de Oldambt Historische Reeks. Novembertied (voor niet-Groningers: Novembertijd) vertelt een geschiedenis van de Allerheiligenmarkt (voor Groningers: Adrillen).

Boek 'Adrillen' juli 2015 VP

Dik Stijkel, Robert Jalink en Sievert Bodde beschreven samen de geschiedenis van het prilste begin tot nu. Hennie Lemein zette een aantal bijzondere personen in de spotlights. Stichting Oud Winschoten stelde prachtige foto’s beschikbaar. En, samen met Publiscreen in Veendam en Synergon in Winschoten, zorgde het CHC voor de vormgeving en druk van het boek, dat over een paar weken in de winkel ligt.

 *******

Hoge molens – onze nieuwe folder (2015)

Winschoten noemt zich met recht molenstad. Langs de voormalige vaarroute in de stad staan ze: drie molens op een rij. Een prachtig gezicht voor wie nu de Nassaustraat in kijkt. Naast deze drie, is er nog 1 molen bewaard gebleven, Udema’s molen in Ganzedijk. Molens zijn vaak omgeven met verhalen over geesten, misdaad en onzedelijkheid, maar er zijn ook de echte verhalen.

Dit zijn de verhalen van de molenaarsfamilies die generatie op generatie het graan maalden en de gerst pelden. De verhalen van de belasting, van de modernisering, van het verval en de redding door de Monumentenwet.

Het Cultuurhistorisch Centrum heeft een historische brochure uitgebracht over deze molens. Heeft u belangstelling voor deze brochure? Download dan hieronder een van de artikelen. De brochure kost € 2,50 is te koop in de vier molens, bij de VVV Oldambt en natuurlijk bij het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt.

Reacties plaatsen is niet mogelijk.